Vandskade efter VVS besøg – Hvem har ansvaret? Byggeingeniørens råd

Når du står i den uheldige situation, at der er opstået en vandskade efter VVS besøg, er det ikke kun irriterende at have vand dryppende fra loftet eller stigende op fra gulvet. Du begynder også at spekulere på, hvem der egentlig har ansvaret for at rette op på skaderne. Var det din egen fejl, eller kan du pege fingeren ad VVS-installatøren?

Som byggeingeniør har jeg set det hele – fra små vandpytter til store oversvømmelser, der har omdannet stuer til swimmingpools. Det korte svar på spørgsmålet “vandskade efter VVS besøg hvems ansvar” er, at det afhænger af, hvad der præcis er sket, og hvordan skaden opstod. Men bare rolig, vi gennemgår de vigtigste aspekter af ansvarsfordeling og forsikring, så du ved, hvordan du skal forholde dig, hvis uheldet er ude.

Så lad os dykke ned i det (forhåbentlig ikke bogstaveligt) og finde ud af, hvem der står med håret i postkassen, hvis vandet fosser.

Hvem har ansvaret ved vandskader efter VVS-arbejde?

En vandskade efter VVS-arbejde kan opstå på mange måder – fra en simpel utæthed ved en vandhane til en sprængt vandledning midt i vinterkulden. Når sådan noget sker, vil du som husejer naturligvis gerne vide, hvem der hænger på regningen for reparationerne. Er det din egen forsikring, der skal dække skaden, eller kan du holde VVS’eren ansvarlig?

Her er nogle af de vigtigste faktorer, der spiller ind, når du skal vurdere ansvarsfordelingen:

1. Fejl fra VVS-installatørens side

Hvis vandskaden skyldes fejl begået af VVS’eren – for eksempel forkert installation af rør eller dårlig udført arbejde – kan du med rette stille dem til ansvar. VVS-firmaer skal være forsikrede for netop den slags situationer, og det betyder, at deres ansvarsforsikring kan dække omkostningerne ved skaden. Husk altid at få dokumentation for arbejdet, så du har noget at stå på, hvis der opstår problemer senere.

2. Materialefejl

Nogle gange er det ikke VVS’eren, der har gjort noget galt, men derimod de materialer, der er blevet brugt. Hvis rørene eller fittings har været defekte fra fabrikken, kan det være leverandørens ansvar at erstatte dem og dække skaderne. Det kan dog være svært at bevise, så her vil din egen husforsikring ofte træde til.

3. Husejerens ansvar

Ja, desværre kan det også være, at du som husejer selv hænger på regningen. Hvis du har undladt at vedligeholde dit hjem korrekt, og VVS’eren gør opmærksom på, at det er din gamle rørsystems forfald, der har forårsaget skaden, kan du risikere, at du selv står med hele regningen.

4. Forsikringsforhold

Hvis vandskaden opstår, uden at det umiddelbart kan spores til fejl fra VVS’eren eller materialerne, vil du ofte skulle tage kontakt til din egen forsikring. De fleste indboforsikringer dækker vandskader – især hvis de skyldes pludselige og uventede hændelser som et sprunget rør. Forsikringen dækker dog ikke altid følgeskader, så det er vigtigt at få styr på din forsikringsaftale.

Læs mere om ansvarsfordeling ved vandskade her.

Eksempler på vandskader efter VVS besøg

Lad os tage nogle konkrete eksempler på, hvad der kan gå galt under eller efter VVS-arbejde, og hvem der typisk har ansvaret:

1. Sprunget rør under køkkenvasken

Hvis en VVS’er har installeret et nyt køkken eller udskiftet rørene under din vask, og rørene efterfølgende springer eller lækker, er det sandsynligt, at VVS-firmaet hæfter for skaden, hvis det skyldes en dårlig installation.

2. Læk fra vandvarmeren

Hvis en VVS’er har installeret en ny vandvarmer, men den begynder at lække vand, kan det være et materialefejl fra fabrikken. I sådanne tilfælde vil leverandøren ofte være ansvarlig for skaden, hvis det kan bevises, at produktet var defekt.

3. Frostsprængte rør

Hvis du har undladt at isolere dine vandrør ordentligt, og de springer på grund af frost, er det din egen forsikring, der skal dække. VVS’eren kan kun gøres ansvarlig, hvis de ikke har gjort dig opmærksom på risikoen for frostskader under arbejdet.

Læs om reparationer og vandskader her.

Skadernes omfang – Hvad sker der nu?

Når vandskaden er sket, går alarmklokkerne i gang. Men hvad sker der, og hvordan bliver skaderne udbedret?

1. Første skridt: Stop vandet

Uanset hvem der har ansvaret, er det vigtigste straks at få stoppet vandskaden. Sluk for vandtilførslen, og tilkald straks hjælp fra en skadeservice eller VVS’er, hvis du ikke kan lokalisere problemet selv. Jo hurtigere du reagerer, desto mindre bliver skaderne, og desto mindre bliver din regning.

2. Skadeservice og affugtning

Når vandet er stoppet, og problemet er identificeret, kommer skadeservice firmaet ind i billedet. De vil sørge for at pumpe vandet ud, tørre de berørte områder og forhindre, at skaden udvikler sig til skimmelsvamp eller andre fugtskader.

3. Reparation og genopbygning

Når skaden er stabiliseret, skal hjemmet repareres. Dette kan omfatte alt fra udskiftning af rør og gulve til genopbygning af vægge. Alt afhængigt af skadens omfang vil det tage fra dage til uger at få dit hjem tilbage til sin oprindelige tilstand.

Læs mere om vandskader og genhusning.

Ofte stillede spørgsmål om vandskade efter VVS besøg

1. Hvem har ansvaret for vandskader forårsaget af VVS-arbejde?
Det afhænger af, hvad der har forårsaget skaden. Hvis det skyldes dårlig installation eller fejl fra VVS’eren, vil deres forsikring dække skaden. Hvis det er materialefejl, vil producentens garanti ofte dække. I nogle tilfælde kan husejeren selv være ansvarlig.

2. Hvad dækker forsikringen ved vandskader efter VVS-arbejde?
De fleste husforsikringer dækker vandskader, der er forårsaget af pludselige hændelser som lækager eller sprængte rør. Det er dog vigtigt at tjekke dine forsikringsbetingelser for at se, hvad der præcist er dækket, og hvilke følgeskader der kan være undtaget.

3. Hvordan undgår jeg vandskader under VVS-arbejde?
Det bedste du kan gøre, er at sørge for at hyre en autoriseret og erfaren VVS’er til arbejdet. Sørg også for, at installationer som vandvarmere og rør er korrekt isoleret og vedligeholdt. Og husk, at forebyggelse er bedre end helbredelse.

4. Kan jeg selv reparere en vandskade?
Mindre vandskader kan du muligvis håndtere selv ved at tørre området og sikre, at der ikke er lækager. Større skader, som oversvømmelser eller skader på strukturen, kræver dog professionel hjælp fra et skadeservice firma.

5. Hvor hurtigt skal jeg reagere på en vandskade?
Jo hurtigere, desto bedre! Vand kan hurtigt forårsage betydelige skader, og hvis det får lov til at trænge dybt ind i strukturen, kan det føre til skimmelsvamp og større omkostninger til reparationer.

Kundecase: Vandskade efter VVS-besøg i villa

En familie i en ældre villa i København hyrede en VVS’er til at installere et nyt varmesystem i deres kælder. Alt gik godt, indtil en uge efter, hvor familien vågnede op til vand i kælderen. Det viste sig, at en ventil på varmesystemet var monteret forkert og lækkede. Familien kontaktede både VVS’eren og deres forsikringsselskab. VVS’ens ansvarsforsikring dækkede reparationen af varmesystemet, mens familiens husforsikring dækkede vandskaderne på gulvet og væggene.

Familien fik hurtigt skaden udbedret og undgik større problemer med fugt og skimmel, fordi de reagerede hurtigt og fik hjælp fra både skadeservice og deres forsikringsselskab.

Læs mere om skadeservice og vandskader her.


Vandskader er en seriøs affære, men hvis du reagerer hurtigt og får styr på ansvarsfordelingen, kan du minimere skaden og omkostningerne.

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *